
Przygotowanie składników do gotowania bobu
Na kilogram bobu przygotuj około 1,5-2 litry wody, dodaj płaską łyżeczkę soli oraz szczyptę cukru. Ważne jest, aby ilość wody była odpowiednia do ilości bobu, ponieważ to zapewni równomierne gotowanie.
Więcej na kolejnych slajdach >>>

Jak gotować młody bób?
Młody bób potrzebuje tylko 4-5 minut gotowania. Wrzuć bób do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotuj przez zalecany czas.
Krótszy czas gotowania zachowuje świeżość i chrupkość młodych ziaren.

Gotowanie starszych ziaren bobu. Jaki czas?
Starsze ziarna bobu wymagają więcej czasu, nawet do 10 minut. Utrzymuj delikatne wrzenie i regularnie próbuj ziarna, aby dostosować czas gotowania do własnych preferencji smakowych i konsystencji bobu.

Jak ddcedzić i ochłodzić ugotowany bób?
Po ugotowaniu bób należy szybko odcedzić, aby zatrzymać proces gotowania. Przelej go zimną wodą, co nie tylko schłodzi ziarna, ale także ułatwi ich obieranie ze skórki.