1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. 123rf
Co nasi przodkowie rozumieli jako "bigos z wiwatem"? Bigos gotowano w garze, którego pokrywka była... zalepiana ciastem. Pod wpływem ciśnienia, po jakimś czasie, wystrzelała z hukiem w górę. Był to sygnał, że potrawa jest gotowa
2 z 6

fot. GOK Unisław
W Brukach Unisławskich tradycją jest Święto Kapusty. Imprezę organizuje się corocznie w trzecią sobotę września. Pojawiają się na niej tłumy
3 z 6

fot. GOK Unisław
Za nami jubileuszowa i okrągła, bo 10. edycja Święta Kapusty w woj. kujawsko-pomorskim
4 z 6

fot. Pixabay.com
Główny Urząd Statystyczny oszacował, że ubiegłoroczne zbiory kapusty (2021) miały osiągnąć 0,7 mln ton. To około 100 tys. ton mniej niż rok wcześniej