Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień bigosu 2022. W ten sposób zrobisz bigos doskonały [przepis na bigos]

red.
Co nasi przodkowie rozumieli jako "bigos z wiwatem"? Bigos gotowano w garze, którego pokrywka była... zalepiana ciastem. Pod wpływem ciśnienia, po jakimś czasie, wystrzelała z hukiem w górę. Był to sygnał, że potrawa jest gotowa
Co nasi przodkowie rozumieli jako "bigos z wiwatem"? Bigos gotowano w garze, którego pokrywka była... zalepiana ciastem. Pod wpływem ciśnienia, po jakimś czasie, wystrzelała z hukiem w górę. Był to sygnał, że potrawa jest gotowa 123rf
20 styczeń, to Dzień Bigosu - jednej ze sztandarowych potraw polskiej kuchni! O tym, jak jest i była ważna nad Wisłą, świadczyć może fakt, że każdy szlachcic z dobrymi manierami, wybierając się w gościnę, zabierał ze sobą... kociołek bigosu. Jak zrobić dobry bigos? Podpowiadamy - krok po kroku.

Bigosem raczymy się nie tylko w czasie Wigilii, a - ile domów, tyle przepisów. Dodajmy, że zajadają się nim nie tylko Polacy, ale również Litwini i Białorusini. Jeśli chodzi o polską kuchnię, bigos pojawił się na stołach około XIII wieku. jego fanem był m.in. Adam Mickiewicz - wieszcz zachwycał się w "Panu Tadeuszu" kociołkami z bigosem.

Podajemy przepis na staropolski bigos z kiszonej i białej kapusty. Podpowiadamy też: bigos wielokrotnie podgrzewany niczego nie traci. Ba, nabiera wyjątkowego smaku.

Przepis na bigos

Składniki:

  • 1 kg świeżej, białej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pół kg mięsa wieprzowego
  • 80 g suszonych grzybów
  • 400 g kiełbasy
  • 300 g boczku
  • duża cebula
  • 200 g suszonych, wędzonych śliwek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 4 nasiona jałowca
  • 4 goździki
  • sól
  • olej

Jak zrobić bigos

  1. Grzyby zalewamy w garnku zimną wodą. Zostawiamy je na całą noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Odsączone grzyby kroimy paski. Uwaga, nie wylewamy wywaru.
  2. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy drobno i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  3. Kapustę białą czyścimy z zewnętrznych liści, szatkujemy. Zalewamy wrzątkiem, aby woda pokryła kapustę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
  4. Ugotowane kapusty odcedzamy. Łączymy je wszystkie w jednym garnku. Dodajemy grzyby i wywar oraz przyprawy.
  5. Pokrojone mięso smażymy na oleju. Solimy.
  6. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z kostkę boczkiem i (obraną) kiełbasą.
  7. Całość dodajemy do kapusty. Wrzucamy pokrojone w paski śliwki. Gotujemy minimum godzinę pod przykryciem.
  8. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska