Bigosem raczymy się nie tylko w czasie Wigilii, a - ile domów, tyle przepisów. Dodajmy, że zajadają się nim nie tylko Polacy, ale również Litwini i Białorusini. Jeśli chodzi o polską kuchnię, bigos pojawił się na stołach około XIII wieku. jego fanem był m.in. Adam Mickiewicz - wieszcz zachwycał się w "Panu Tadeuszu" kociołkami z bigosem.
Podajemy przepis na staropolski bigos z kiszonej i białej kapusty. Podpowiadamy też: bigos wielokrotnie podgrzewany niczego nie traci. Ba, nabiera wyjątkowego smaku.
Przepis na bigos
Składniki:
- 1 kg świeżej, białej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- pół kg mięsa wieprzowego
- 80 g suszonych grzybów
- 400 g kiełbasy
- 300 g boczku
- duża cebula
- 200 g suszonych, wędzonych śliwek
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 4 liście laurowe
- 4 nasiona jałowca
- 4 goździki
- sól
- olej
Jak zrobić bigos
- Grzyby zalewamy w garnku zimną wodą. Zostawiamy je na całą noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, do miękkości. Odsączone grzyby kroimy paski. Uwaga, nie wylewamy wywaru.
- Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy drobno i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
- Kapustę białą czyścimy z zewnętrznych liści, szatkujemy. Zalewamy wrzątkiem, aby woda pokryła kapustę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane kapusty odcedzamy. Łączymy je wszystkie w jednym garnku. Dodajemy grzyby i wywar oraz przyprawy.
- Pokrojone mięso smażymy na oleju. Solimy.
- Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z kostkę boczkiem i (obraną) kiełbasą.
- Całość dodajemy do kapusty. Wrzucamy pokrojone w paski śliwki. Gotujemy minimum godzinę pod przykryciem.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wideo