
PZ181030PM_041.jpg
Gęsina to wciąż niedoceniane polskie mięso. Oprócz wybornego smaku, jej tłuszcze korzystnie wpływają na zdrowie.

"Gęsina na św. Marcina" - krajowa akcja
Dania z gęsiny to uczta dla podniebienia. O to, aby gęś w Polsce stała się popularna walczy Slow Food Polska, który organizuje akcję "Gęsina na św. Marcina". Restauracje w wielu krajach w okresie listopadowym będą serwować dania z gęsi i walczyć o tytuł najlepszej knajpy.

Gęś w Poznaniu
Jedzenie gęsi najbardziej kojarzy się z Poznaniem i obchodami dnia św. Marcina. Obowiązkowym dodatkiem jest kapusta lub lokalne kluski, np. pyzy, pampuchy lub szare. W wielu miejscach w kraju ściąga się jednak tradycję marcińską i popularyzuje gęsinę.

Gęś w pełnym wydaniu
Jedni pieką w całości, drudzy faszerują. Jedno jest pewne - pieczona gęś smakuje wybornie. Warto dzień lub dwa wcześnie dobrze zamarynować mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Mięso piecze się minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W przypadku faszerowanej gęsi, można do środka dodać jabłka, kaszę, mięso lub grzyby. Istotą pieczenia jest obracanie tuszy i podlewanie tłuszczem z brytfanki.