Czekolada sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Dużo słodkości oznacza też dużo kalorii - 100 gram tego przysmaku to od 500 do 700 kcal.
Zgodnie z prekolumbijskimi wierzeniami, czekolada to dar boski. Miało ona dawać siły witalne i pielęgnować skórę, dobroczynne działanie. Jako pierwsi czekoladę sporządzali już starożytni Majowi i Olmekowie 2500 lat temu, uznając ją za napój bogów.
Dziś czekolada porównywana jest wręcz do unikalnego sposobu komunikacji a jej smaki często odbiegają od ustalonych kanonów. Poza dobrze nam znaną białą czy gorzką możemy także raczyć się m.in. czekoladą o smaku chilli a nawet z zawartością... soli.
Czekolada potrafi naprawdę osłodzić życie - po jej zjedzeniu w naszym organizmie wytwarzają się substancje poprawiające nastrój, powodujące wzrost ciśnienia krwi oraz potęgujące wszelkie doznania, tak więc słodkości mogą służyć także jako afrodyzjak. Ponadto tabliczka czekolady ma mnóstwo składników odżywczych, m.in. witaminy B6, A, E, magnez, żelazo, cynk oraz białko.
Jednak to, co dobre dla nas, może nie służyć innym - czekolada nie jest pokarmem dla zwierząt. Organizmy m.in. koni, papug i kotów nie są przystosowane do trawienia zawartego w niej alkaloidu.
Zgodnie z prekolumbijskimi wierzeniami, czekolada to dar boski. Miało ona dawać siły witalne i pielęgnować skórę, dobroczynne działanie. Jako pierwsi czekoladę sporządzali już starożytni Majowi i Olmekowie 2500 lat temu, uznając ją za napój bogów.
Czekolada potrafi naprawdę osłodzić życie - po jej zjedzeniu w naszym organizmie wytwarzają się substancje poprawiające nastrój, powodujące wzrost ciśnienia krwi oraz potęgujące wszelkie doznania, tak więc słodkości mogą służyć także jako afrodyzjak. Ponadto tabliczka czekolady ma mnóstwo składników odżywczych, m.in. witaminy B6, A, E, magnez, żelazo, cynk oraz białko.
Jednak to, co dobre dla nas, może nie służyć innym - czekolada nie jest pokarmem dla zwierząt. Organizmy m.in. koni, papug i kotów nie są przystosowane do trawienia zawartego w niej alkaloidu.