Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europa Środkowa? A, to może jeść gorzej. Koncerny kombinują

Redakcja
Pozornie ten sam produkt. Pozornie! Bo jedni dostaną lepszy, inni gorszy. Wrócił temat podwójnych standardów żywności w państwach Unii. Ale mieszkańcy Europy Środkowo-Wschodniej czekają na efekty. Przypominamy: Mamy dość. Różna jakość na Zachodzie i u nas

O różnicach w składzie dyskutowano w Bratysławie. Spotkali się tutaj przewodniczący komisji ds. UE państw Grupy Wyszehradzkiej. 

 

Badania potwierdzają, że klienci z naszej części Europy dostają gorsze produkty. Gabriel Csicsai ze słowackiego ministerstwa rolnictwa przypomniał, że sprawdzono żywność różnych kategorii z sieci handlowych w Austrii i Słowacji. Efekt? W przypadku 10 produktów na 22 badane występowały różnice w składzie. Węgrzy sprawdzili 96 produktów - 71 podpadło. 

 

- Chcemy być w UE, która jest równoważna i opiera się również o zasadę wzajemności, gdzie ważny jest zarówno ten duży kraj, ale również ten, który ma mniejszy potencjał, czy mniej ludności - zabrała głos Izabela Kloc, przewodnicząca sejmowej komisji ds. UE.

 

Redakcja poleca: Czego oczekujesz od serwisu i prasy rolniczej? Wypełnij ANKIETĘ

 

Uczestnicy spotkania byli zgodni. Produkty powinny być prawidłowo oznakowane. Co dalej? 

 

Europa Środkowa? A, to może jeść gorzej. Koncerny kombinują

fot. National Council of the Slovak Republic

 

Źródło: sejm.gov.pl

 

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska