
Tym osobom fasolka szparagowa może szkodzić
Fasolka szparagowa jest smacznym i zdrowym warzywem. Dzięki zawartości witamin, minerałów, fitosteroli, antyoksydantów i innych cennych składników wspomaga pracę serca, mózgu, mięśni, pomaga w walce z miażdżycą. Nie jest jednak wskazana dla wszystkich. Zobacz, komu fasolka szparagowa może szkodzić, zamiast pomóc.

Problemy z układem trawiennym
Fasolka szparagowa jest ciężko strawna, do tego zawiera sporo błonnika i ma działanie wzdymające. Dlatego powinny jej unikać w swojej diecie osoby, które mają problemy z układem trawiennym.
Fasolka szparagowa może powodować lub potęgować bóle brzucha, nudności, biegunkę, gazy.

Zespół jelita drażliwego
Fasolka szparagowa nie jest także zalecana u osób z zespołem jelita drażliwego, ponieważ może przyczyniać się do powstawania bolesnych wzdęć.

Podwyższony poziom potasu
Fasolka szparagowa zawiera dużo potasu, dlatego powinny jej unikać osoby z podwyższonym poziomem potasu we krwi oraz osoby na diecie ubogopotasowej.