https://pomorska.pl
reklama

Fasolka szparagowa - skutki jej jedzenia. Te osoby nie powinny jeść fasolki szparagowej

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Fasolka szparagowa to pyszne i bardzo zdrowe warzywo strączkowe. Nie wszyscy wiedzą, że fasolka szparagowa to młode, niedojrzałe owoce różnych odmian fasoli zwyczajnej. Fasolka szparagowa to źródło witamin A, C i K, z grupy B, minerałów takich jak potas, magnez, a także przeciwutleniaczy. Do tego warzywo to jest mało kaloryczne, dlatego świetnie nadaje się także dla osób dbających o figurę. Niektórym jednak fasolka szparagowa może zaszkodzić. Wyjaśniamy, kto nie powinien jeść fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa - właściwości prozdrowotne

Fasolka szparagowa kojarzy się z lekkim, letnim posiłkiem. Jednak warto ją jeść nie tylko latem, ale o każdej porze roku. Gdy nie ma świeżej falko szparagowej, warto korzystać z mrożonek. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą ją spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność lub będące na diecie odchudzającej. Fasolka nie tylko jest mało kaloryczna, ale także zawiera dużo cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego.

Fasolka szparagowa to źródło:

  • witamin A, K, z grupy B,
  • a także witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z infekcjami, działa przeciwmiażdżycowo,
  • składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk,
  • a także potasu, który zmniejsza ryzyko nadciśnienia, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, wspomaga mięśnie i zapobiega kurczom łydek,
  • fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym,
  • przeciwutleniaczy (np. flawonoidów, które zmniejszają ryzyko miażdżycy), które zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, także nowotworowych, a także opóźniają starzenie się organizmu,
  • kwasu foliowego, który pomaga ukoić nerwy, działa przeciwmiażdżycowo.

Fasolka szparagowa zawiera silny antyoksydant

Fasolka szparagowa zawiera silny antyoksydant, substancję o nazwie kwercetyna. Chroni ona przed wystąpieniem miażdżycy i niedokrwistości, działa przeciwbakteryjnie, wspiera w walce z chorobami neurologicznymi.

Fasolka szparagowa - jak jeść

Fasolka szparagowa idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, do sałatek, na kolację lub nawet na przekąskę między posiłkami. Chętnie jedzą ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Fasolkę należy ugotować, najlepiej na parze. Lepiej zrezygnować z dodatków typu masło czy bułka tarta, gdyż są one bardzo kaloryczne.

Fasolka szparagowa - takie są skutki jej jedzenia

Niektórzy nie powinni jeść tego warzywa, mimo jego wielu korzystnych właściwości dla zdrowia. W galerii wyjaśniamy, na co szkodzi fasolka szparagowa. Kliknij teraz w przycisk poniżej i zobacz.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska