13 z 17

fot. Dariusz Nawrocki
- Przed wojną była straszna bieda. Na prawdziwą kawę nikogo nie było stać. Robili więc taką... trochę oszukaną - opowiada Alina Książek z Pławina. Była to kawa zbożowa z jęczmienia, zwana wówczas "kawą ze stodoły". Jaką ją zrobić? Jęczmień wypalamy na patelni aż stanie się brązowy. Następnie ziarna mielimy i zalewamy gorącą wodą. Kawa gotowa i smaczna.
14 z 17

fot. Andrzej Muszyński
15 z 17

fot. Andrzej Muszyński
Protest rolników w KPUW. Widok traktorów przed urzędem wojewódzkim w centrum Bydgoszczy nie jest zbyt częsty
16 z 17

fot. Andrzej Muszyński
Pożar w bydgoskim Fordonie. Wybuchł w środę 28 marca po południu. Pożar gasiło 16 zastępów straży pożarnej. Na szczęście nikt nie zginął