Sale restauracyjne i pokoje hotelowe opustoszały. Nie ma imprez, nie ma wynajmu sal konferencyjnych.
Tylko kilku gości
Zaledwie po kilka osób na dobę nocuje w „Hotelu Ibis Styles”. - Recepcja pracuje całą dobę, ale gości indywidualnych praktycznie nie mamy. Wiele rezerwacji zostało odwołanych, właściwie aż do końca kwietnia - mówi Anna Teleżyńska, dyrektor operacyjny hotelu „Ibis Styles”. - Mieszka u nas kilku klientów biznesowych - to nasi stali goście, przyjeżdżający regularnie na kilka dni w tygodniu. Restauracja przygotowuje dla nich posiłki na wynos. Dla klientów z zewnątrz jest zamknięta.
Ze względu na bezpieczeństwo gości oraz personelu w hotelu nie są przyjmowane osoby m.in. z Azji i Włoch.
Ratują się ofertą dań na wynos
By minimalizować straty, restauratorzy i hotelarze dwoją się i troją. Opracowują osłonowe plany działania, m.in. wychodzą z ofertą dań na wynos bądź dowóz.
- To bardzo trudny czas dla nas - przyznaje Damian Szuta, dyrektor hotelu „Rad”. - Mamy wyłączoną restaurację i pozostałe obiekty. Ratujemy się ofertą dań na wynos. Opracowaliśmy menu lanczowe w ekstracenach i proponujemy je naszym gościom na dowóz. Czekamy co się wydarzy dalej.
Dyrektor „Radu” dodaje też: - Na chwilę obecną oferujemy pokoje hotelowe dla osób podróżujących i chcących się zatrzymać z posiłkami na zasadzie „room service” - wyjaśnia Damian Szuta.
Czarny scenariusz: bankructwo
Niektórzy przedsiębiorcy w najczarniejszym scenariuszu widzą nawet bankructwo.
- Zdecydowanie nastąpiło załamanie rynku. Boimy się bankructwa - mówi Bogdan Karnowski z restauracji „Bodega”. - Staramy się odrabiać starty. Oferujemy dania na dowozy, działamy z cateringiem dietetycznym, niemniej może być to niewystarczające, aby utrzymać wszystkich pracowników. Obawiamy się o załogę. W sumie zatrudniamy około 40 osób: kierowców, kelnerki, kucharzy, księgowe... Zwykle to my pomagaliśmy przy różnych lokalnych inicjatywach, dziś sami musimy się ratować...
Właściciele „Bodegi” mają również swoje lokale gastronomiczne w galerii „Alfa”, która jest zamknięta. I tu rodzi się kolejny problem. - Czynsz za dzierżawę powierzchni płacić trzeba, a my nie mamy żadnego dochodu - wyjaśnia Bogdan Karnowski. - Mamy nadzieję, że to przetrwamy, ale długo będziemy musieli się podnosić. Najgorsze jest to, że nikt nie wie jak długo taki stan będzie trwał.
Propozycja: obniżyć czynsze w miejskich lokalach
Pismo do Leszka Czaplewskiego, prezesa Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Nieruchomościami, wysłał Paweł Napolski, radny Koalicji Obywatelskiej. Apeluje w nim, aby rozważyć możliwość naliczania stawki czynszu w wysokości 1 zł za metr kwadratowy powierzchni wynajmowanych lokali usługowo - handlowych z zasobów spółki, w których w chwili obecnej nie jest możliwe prowadzenie działalności.
CZYTAJ TEŻ: Wyznaczono miejsca do zbiorowej kwarantanny w Grudziądzu
Radny proponuje, aby taka ulga obowiązywała jeszcze trzy miesiące po odwołaniu stanu zagrożenia epidemiologicznego. - Chodzi o wypracowanie rozwiązań osłonowych dla przedsiębiorców i pracowników, ale także uwzględniając sytuację finansową miasta - zaznacza radny Paweł Napolski.
O tym, że przedsiębiorcy są bardzo ważni przekonuje też Beata Adwent, rzeczniczka prezydenta Grudziądza: - Zdajemy sobie sprawę, że sytuacja jest trudna. Pracujemy nad pakietem rozwiązań, które miałyby wesprzeć przedsiębiorców. O wszystkim będziemy informować.
Gastronomicy i hotelarze nie ukrywają, że liczą też na wsparcie rządu, choćby w postaci zwolnień, rozłożenia na raty różnych należności z tytułu prowadzenia działalności gospodarczych.
Do szpitala zakaźnego w Grudziądzu dotarł sprzęt do badań pr...
