Na praktyki udało się trzech uczniów technikum organizacji turystyki, pięciu technikum hotelarskiego i trzech technikum żywieniowego. W Granadzie poznawali tajniki swoich specjalizacji w różnych miejscach. Młodzież pracowała w biurze informacji turystycznej, w kuchni hotelowej i hotelu. - W zależności od kierunków kształcenia uczyli się organizacji wycieczek, przygotowywania bankietów i uroczystości oraz posiłków dla hotelowych gości i pracy w hotelu - wylicza Izabela Pytyńska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSG-H, która razem z Justyną Pieniak, koordynatorką projektu była opiekunem grupy podczas praktyk w Granadzie. - Oczywiście oprócz pracy był też czas na zwiedzanie, poznawanie nowej kultury i integrację.
Otworzyli się na nową kulturę, smaki i ludzi
Patrycja Kijewska, maturzystka z technikum organizacji turystycznej dzieli się wrażeniami: - To był najlepszy miesiąc mojego życia! Zdobyłam nowe umiejętności: oprowadzałam grupy turystów po miejscowości w której byliśmy, lepiej porozumiewam się po angielsku i trochę po hiszpańsku. Nauczyłam się robić posty na portale społecznościowe aby zareklamować dane biuro, atrakcje turystyczne. Ponadto poznałam nowych ludzi, którzy dali mi nowe możliwości w nowym miejscu.
Patrycja zdaje maturę w maju, i ma już sprecyzowane dalsze plany kształcenia. - Marzę o etnologii w Gdańsku - zdradza w rozmowie z "Pomorską". - Chcę jeździć po świecie, poznawać nowe kultury i miejsca, ludzi.
Także na praktykach w Granadzie był Przemek Kwiatkowski, maturzysta z technikum żywienia. Jak zapamięta wyjazd? -Przełamałem barierę językową, poznałem kulturę innego kraju, a przede wszystkim potrawy - mówi. Przemek uczył się przyrządzania posiłków pod okiem szefów hiszpańskich kuchni. - To inne smaki... Tam większość potraw jest doprawiana na ostro, jest dużo owoców morza: krewetki, kalmary. Czasami ich przyrządzenie trwało godzinami - relacjonuje.
Maturzysta bardzo chwali sobie zdobyte doświadczenie. - Zapamiętałem bardzo dużo. Kucharze poświęcali nam naprawdę sporo czasu, aby nas wyuczyć tych smaków. To dla mnie było dużą satysfakcją, że mogłem tego wszystkiego spróbować. Przyznam, że próbowałem już przygotować hiszpańskie dania w Polsce i wyszło!
Przemek ma marzenia o tym, by w przyszłości otworzyć własną restaurację. - Chcę dalej rozwijać się w tym zawodzie - deklaruje. - Najpierw popracuję gdzieś na kuchni w Polsce a potem się zobaczy jak życie się potoczy.
Kolejna grupa uczniów z grudziądzkiego "Gastronomika" wyjedzie na praktyki w maju do Włoch
Izabela Pytyńska: - Młodzież po takich wyjazdach staje się bardziej otwarta, chętna do pracy. Ma porównanie jak ich przyszły zawód wygląda w Polsce, a jak zagranicą.
O swoich wrażeniach jedenastka z Granady opowiedziała podczas spotkania podsumowującego we wtorek, 4 kwietnia w szkole. Były oczywiście hiszpańskie potrawy i pokaz zdjęć. W spotkaniu uczestniczyła wiceprezydent Róża Lewandowska oraz sekretarz Andrzej Cherek. Kolejna grupa uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich wybiera się w maju na praktyki do Włoch.
Młodzież z "Gastronomika" w Grudziądzu udała się na praktyki...
