
Grzane wino łagodzi zaparcia
Grzaniec może pomóc na zaparcia. Jeśli do grzanego wina dodamy goździki (a naprawdę warto - to jeden z kluczowych składników tego trunku), zawarte w nich składniki aktywne mogą zwiększać ruchliwość jelit, a także poprawiać siłę trawienia poprzez zwiększenie wydzielania enzymów żołądkowo-jelitowych. Oznacza to po prostu, że pomoże złagodzić problemy z niestrawnością i zaparciami.

Grzane wino poprawia pamięć
Zawartość resweratrolu w winie jest korzystna także dla pamięci. Badani wykazały, że związek ten może chronić przed chorobą Alzheimera.

Grzane wino na zdrowe kości
Według badań kobiety, które spożywały około 11 gramów wina dziennie, zgłaszały lepszą gęstość mineralną kości w porównaniu do osób niepijących lub pijących więcej. Kluczowy jest więc umiar w spożywaniu alkoholu.

Grzane wino zmniejsza ryzyko udaru
Taniny z czerwonego wina, czyli substancje, które sprawiają, że napój przybiera rubinowoczerwony kolor, zawierają resweratrol, który pomaga usuwać substancje chemiczne odpowiedzialne za powstawanie zakrzepów krwi. To z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru. Badania pokazują, że wypijanie jednej lampki grzanego wina dziennie może zmniejszyć to ryzyko, jednak równocześnie picie więcej niż dwóch lampek dziennie sprawia, że ryzyko udaru bardzo gwałtownie wzrasta!