
Grzane wino przy kamicy nerkowej
Grzane wino może pomóc w rozpuszczeniu kamieni nerkowych. Ponownie chodzi o gałkę muszkatołową, którą spożywamy właśnie jako dodatek do grzanego wina. Wykazano, że aktywne składniki zawarte w gałce muszkatołowej pomagają rozpuszczać kamienie nerkowe oraz zwiększają ogólną funkcję i wydajność nerek i wątroby.

Grzane wino na przeziębienie
Kieliszek grzanego wina na tydzień może powstrzymać przeziębienie i wzmocnić odporność. Wszystko dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, ponieważ właśnie one pomagają powstrzymać infekcje. Badania wykazały również, że ryzyko zachorowania na przeziębienie zmniejszyło się o prawie 40 proc., gdy uczestnicy przez rok pili wino. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, ponieważ spożywanie wina w nadmiarze może również osłabić układ odpornościowy.

Gałka muszkatołowa odtruwa organizm
Gałka muszkatołowa jest częstym dodatkiem do grzanego wina. Nie tylko nadaje mu niezwykły smak, ale działa również jako środek detoksykujący i może poprawić ogólny stan zdrowia organizmu. Gałka muszkatołowa wpływa szczególnie korzystnie na wątrobę i nerki - pomaga oczyścić te narządy ze wszystkich toksyn, które mogą być tam przechowywane.

Grzane wino działa przeciwzapalnie
Samo grzane wino nie działa tak bez kilku lasek cynamonu, które są wypełnione przeciwutleniaczami. Cynamon wykazuje silne działanie przeciwzapalne, które może zmniejszyć obrzęk i przywrócić normalne funkcjonowanie tkanek - nie wspominając o łagodzeniu bólów stawów i stawów.