

Shiitake, czyli Twardnik japoński
Uważane za szczególny gatunek, grzyby Shiitake są podstawą kuchni azjatyckiej. Obecnie zyskały popularność także na Zachodzie. Istnieje kilka różnych odmian Shiitake, a każda z nich ma nieco inną konsystencję i smak. Shiitake jest czasami uważany za grzyb leczniczy i jest używany zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej . Chwalony za właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwrakowe.
Cena:10-25 dolarów za funt, czyli 80-200 złotych za kilogram
Występowanie: Azja Wschodnia, Chiny, Japonia, Półwysep Indochiński.

Enoki, czyli Płomiennica zimowa
Z długimi łodygami i malutkimi kapeluszami małe grzybki należą do najciekawszych grzybów jadalnych. Nadają się do wielu potraw i mają łagodny smak, nieco przypominający świeże białe winogrona lub łagodną rzodkiewkę. Bardzo popularne w kuchni azjatyckiej.
Cena:100 dolarów za funt, czyli powyżej 800 złotych za kilogram
Występowanie: Płomiennica zimowa rozprzestrzeniona jest na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, występuje także w Australii. W Polsce jest dosyć pospolita.

Smardz
To jeden ze skarbów, jaki kryje się w naszych rodzimych lasach. Do 2014 roku był pod ochroną ścisłą, od dnia 16 października 2014 r. podlega ochronie częściowej. Ochronie podlegają okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Warto zaznaczyć, że to trzeci pod względem ceny najdroższy grzyb świata.
Cena na świecie za kilogram suszonych grzybów: nawet 2 tys. złotych
Występowanie: w Polsce niezwykle rzadki, występuje za to w Austrii, Chinach, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kanadzie, Korei Południowej, Kostaryce, Meksyku, Niemczech, Norwegii, Nowej Zelandii, Polsce, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Tajwanie.