https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gwiazdy kina na festiwalu EnergaCAMERIMAGE w Toruniu. Gdzie śpią, co jedzą, jak spędzają czas?

Justyna Wojciechowska-Narloch
W tym roku hotelem festiwalowym jest czterogwiazdkowy "Bulwar"
W tym roku hotelem festiwalowym jest czterogwiazdkowy "Bulwar" Agnieszka Bielecka
Hotele "Bulwar" i "Copernicus", restauracje "Piernicova" i "Chleb i wino" - m.in. w tych miejscach można spotkać ludzi filmu, którzy przyjechali na festiwal EnergaCAMERIMAGE.

W Toruniu trwa wielkie święto kina, czyli 32. edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmowego EnergaCAMERIMAGE. Do miasta przyjechali przedstawiciele branży filmowej i pokrewnych z niemal 80 krajów. Jak szacują organiztorzy, to ok. 4,5 tys. osób. Jedni wpadają do Torunia na dzień, dwa, inni zostają przez cały tydzień, czyli do końca festiwalu. Sprawdziliśmy, gdzie nocują i co jedzą festiwalowi goście.

- W tym roku miano festiwalowego hotelu nosi "Bulwar", bo to tam mieszka najwięcej gwiazd. Część gości nocuje także w sąsiednim Hotelu "Copernicus". Niektórzy są też w "Filmarze" - dowiadujemy się od organizatorów festiwalu. - Natomiast młodzi adepci sztuki filmowej, studenci ze szkół filmowych najczęściej mieszkają w hostelach. Część z nich gości również w domach torunian.

Luksusowe apartamenty

W czterogwiazdkowym Hotelu „Bulwar” do dyspozycji gości są pokoje z widokiem na toruńską starówkę bądź na Wisłę, część z nich ma elementy dawnego militarnego wyposażenia. Najbardziej ekskluzywny jest pokój w standardzie Executive Suite. Na powierzchni 76 mkw mamy obite tkaniną ściany i grubą wykładzinę, królewskie łóżko w sypialni z łazienką z panoramicznym prysznicem (spod prysznica rozpościera się widok na Wisłę i starówkę), dużą szafę, szlafroki i kapcie, sejf, biurko, telewizor, przestronny salon z kanapą, drugą łazienkę z jacuzzi z koloroterapią. Ceny tego apartamentu zaczynają się od 1, 7 tys. zł za noc.
Jeśli festiwalowe gwiazdy zdecydują się na korzystanie z hotelowej restauracji, to wybór mają ogromny. Wśród przystawek znajdą m.in. tatar wołowy z kurkami i szarpaną gęś. Jeśli chodzi o zupy, to skosztować mogą żurku kujawskiego bądź rosołu na gęsi z domowym makaronem. Wśród dań głównych znajdą stek wołowy, jagnięcinę, łososia w cieście filo i polskie klasyki – jak schabowy z kością czy udko z gęsi z żurawiną. Na deser wybrać mogą choćby szarlotkę z jabłkami z patelni i kruszonką piernikową.

Jak informują organizatorzy EnergaCAMERIMAGE, cześć ich gości decyduje się na zamieszkanie w Hotelu „Copernicus”. Znajduje się tam 149 pokoi różnego typu. Jednak najbardziej prestiżowe są apartamenty tzw. dyplomatyczne.

- Na czwartym piętrze naszego hotelu znajdują się dwa apartamenty dyplomatyczne, o powierzchni 55 mkw. każdy. Podzielone są na część sypialną oraz dzienną. Są pełne światła i przestrzeni, dzięki czemu umożliwiają pełny wypoczynek i relaks. Przynależą do nich łazienki wyposażone w duże wanny oraz niezbędne przedmioty - ręczniki, szlafroki, kosmetyki i suszarkę. Wygodne i nowoczesne meble dopełniają całości. Każdy z apartamentów posiada osobny taras z widokiem na rzekę oraz Stare Miasto – czytamy w opisie na stronie hotelu.

Ceny tych apartamentów zaczynają się od 1638 zł za noc.

Po polsku, ale międzynarodowo

- Będąc na festiwalu nie zapomnij odwiedzić naszej restauracji! "Piernicova" to miejsce, gdzie elegancja i pyszne jedzenie są priorytetem! Nasz szef kuchni Bartłomiej Witkowski zaprasza na swoje autorskie menu kuchni polskiej z międzynarodowym akcentem – zaprasza w mediach społecznościowych Restauracja "Piernicova".

A co znajduje się w menu, z którego tak chętnie korzystają festiwalowi goście? Wśród przystawek znajdziemy śledzia piernicovego z faszerowanym ziemniakiem, jabłkiem i piernikową musztardą. Jest też siekany tuńczyk z wasabi i guacamole oraz carapccio wołowe z truflami. Ceny przystawek wahają się od 46 do 62 zł. Ciekawie zapowiadają się zupy – to m.in. poczciwa polska szczawiowa, ale z wędzonym twarogiem czy grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty. Wśród dań głównych znajdziemy filet z pstrąga z sosem z homara, biodrówkę jagnięcą, gęsie pipki czy ravioli - w skład dania wchodzi kaczka i gruszka, puree z marchwi i pomarańczy, marynowana dynia, prażone pistacje, ser Pecorino oraz sos z czerwonej kapusty, gruszki i czekolady. Ceny dań głównych zaczynają się od 59 zł, a kończą na 139 zł.

W "Chlebie i winie", gdzie także często pojawiają się uczestnicy EnergaCAMERIMAGE, goście zjedzą sprawdzone dania kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizzę i pasty. Są tam też klasyczne przystawki jak tatar wołowy czy z łososia, carpaccio oraz krewetki. Dania główne to m.in. smażona wątróbka, stek ze schabu, pieczona kaczka, polędwiczki wieprzowe z kurkami i policzki wołowe w winnym sosie. Ceny dań głównych zaczynają się od 43,90 zł za wątróbkę, a kończą na grillowanym steku z polędwicy wołowej za 119,90 zł.

Co w wolnym czasie?

A jak spędzają wolny czas festiwalowi goście? Większość z nich ma go niezbyt dużo ze względu na zaangażowanie w seminaria, warsztaty czy pracę w składach jurorskich. Wychodzą jednak na miasto i po nim spacerują. Oglądają zabytki, podziwiają gotyk, wychodzą nad Wisłę.
Międzynarodowy Festiwal Filmowy EnergaCAMERIMAGE rozpoczął się 16 listopada. Gala jego zakończenia zaplanowana jest na sobotę, 23 listopada w CKK Jordanki w Toruniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska