
Herbata z cytryną
To bardzo popularna mieszanka, przez wielu uważana za zdrową. Choć może działać wspomagająco przy leczeniu przeziębienia, to jest szkodliwa dla naszego mózgu.
Nierozpuszczalne związki glinu zawarte w herbacie wchodzą w reakcję z cytryną i przekształcają się w cytrynian glinu. Spożywanie tego typu mieszanki często i w dużych ilościach może zwiększać ryzyko rozwoju Alzhaimera.

Tanie czarne herbaty z supermarketów
Litr taniej supermarketowej herbaty może zawierać nawet 6mg fluoru, natomiast zalecana dzienna dawka to 4-5mg. Najwięcej fluoru znajduje się w herbacie czarnej i jej mieszankach. Fluor negatywnie oddziałuje na pracę mózgu, a także jest szkodliwy dla układu nerwowego oraz rozrodczego.

Herbaty w saszetkach
Większość torebek zawiera polipropylen. Kontakt tych związków z gorącą wodą powoduje uwalnianie się cząstek mikroplastiku do naparu, który spożywamy wraz z herbatą.

Yerba mate
W Yerba mate znajdują się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są uznawane za substancje rakotwórcze. Częste, regularne picie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła czy płuc.
Napar dodatkowo działa drażniąco na żołądek i dwunastnicę, a także wpływa na barwę zębów. Duża zawartość kofeiny w dłuższej perspektywie może trwale podwyższać ciśnienie krwi.