https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Hyzop lekarski na uzdrawiającą kurację

Zbigniew Przybylak
Fot. atlas-roslin.pl
Hyzop lekarski jest półkrzewem rosnącym dziko w rejonie Morza Śródziemnego. Tam też najbardziej cenione są jego lecznicze właściwości.

W Polsce roślina ciągle jest dosyć mało znana i uznawana, zapewne z racji dosyć intensywnego i niezbyt przyjemnego aromatu oraz smaku.

Hyzop można jednak z powodzeniem uprawiać w ogródku, na rabacie ziołowej, a nawet ozdobnej, bo roślina ma dosyć ładny kształt i wygląd, delikatne listki. Kwiaty ma delikatne, niebieskie. Rośnie na każdej glebie, ale zimową porą powinna być okrywana.

Lek na dolegliwości żołądkowo-jelitowe
W medycynie ludowej krajów południowych oraz w medycynie naturalnej hyzop najczęściej najbardziej ceni się jako lek pomocny w różnych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych - od nadmiernej fermentacji, biegunek, uczucia ciężkości począwszy, na braku apetytu, różnych boleściach żołądka, nieżytach błon śluzowatych przewodu pokarmowego, wzdęciach skończywszy.

Zalecany w przewlekłych nieżytach oskrzeli, gardła
Bardzo znani zielarze Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski stwierdzają, że w powyższych dolegliwościach "szczególnie korzystne jest podawanie przetworów z ziela hyzopu dzieciom i młodzieży oraz w podeszłym wieku". Poza tym zaleca się napary i odwary z samego hyzopu lub w mieszankach z innymi ziołami w przewlekłych nieżytach oskrzeli, gardła, kaszlu, chrypce, astmie, także przy różnych stanach zapalnych jamy ustnej, gardła.

Odwary i oleje robione na bazie hyzopu
Miazgę ze świeżego ziela wykorzystuje się również zewnętrznie do okładów, kompresów na skórę w stanach zapalnych, stłuczeniach. W medycynie ludowej przetwory stosowano także w celu pobudzenia krwawień miesięcznych, również do ograniczenia nadmiernej potliwości.

Zażywać ziele rozważnie i ostrożnie
Trzeba dodać, że zażywanie przetworów z ziela hyzopu może powodować wystąpienie objawów toksycznych. Dlatego należy wewnętrznie zażywać ziele rozważnie i ostrożnie, lepiej w mniejszych niż za dużych dawkach. Nie należy też zbyt długo prowadzić kuracji przetworami z samego ziela. Co pewien czas robić przerwy. Korzystne jest łączenie hyzopu innymi ziołami.

Najprostszym domowym lekiem jest napar
Pół łyżki ziela zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Odcedzić. Pić łykami po ćwierć szklanki naparu trzy razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem w zaburzeniach trawienia. Po jedzeniu stosować jako środek wykrztuśny. Stosować przez dwa tygodnie, potem zrobić dwutygodniową przerwę.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska