Taki ryż, na przykład, żywi dwie trzecie ludności świata, a z kolei pszenica jest najważniejszym zbożem Europy. Jeśli jednak wziąć pod uwagę przydatność poszczególnych części rośliny, to na pierwszym miejscu uplasuje się niewątpliwie palma kokosowa. Można rzec: palma pierwszeństwa należy się palmie. A to dlatego, że człowiek znalazł zastosowanie dla wszystkich jej części. Najbardziej znane są owoce, czyli orzechy kokosowe. Ich "bielmo" stanowi biała mięsista tkanka (zwana koprą) i mleko kokosowe. Z kopry tłoczy się olej używany do wyrobu margaryny, czekolady, świec i mydła. Poza orzechami jadalne są tez młode pędy (przygotowuje się z nich sałatkę) i korzenie. Z soku ze ściętych kwiatostanów wyrabia się cukier i wino palmowe, z którego po przedestylowaniu otrzymuje się arak. Również niejadalne części palm są cennym surowcem.
Jeszcze za mało? Proszę bardzo: twarde łupiny okrywające kokos dostarczają włókna do wyplatania lin, chodników i mat. Z dorodnych ogonków liściowych wytwarza się wiosła, a drewno służy do wyrobu mebli, masztów i łodzi. Uff... Chyba wystarczy?
I wiesz więcej...
(jk) [email protected]
Czy zastanawialiście się kiedyś, z której rośliny rosnącej na kuli ziemskiej mamy najwięcej pożytku?