Ostrzeżenie GIS 13.10: None
Zagrożenie
Na podstawie informacji przekazanych przez Niemcy do Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) ustalono, że partia rodzynek pochodzących z Chile może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów ze względu na stwierdzony poziom pozostałości pestycydu - iprodionu. Rodzynki te zostały wykorzystane do produkcji dwóch partii mieszanki studenckiej określonych w tym komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Żabka Polska sp. z o.o. podjęła działania mające na celu wstrzymania sprzedaży omawianego produktu. W związku tym firma poinformowała konsumentów o konieczności zwrotu lub wyrzucenia wskazanych partii produktu oraz przekazała do placówek handlowych komunikat o konieczności usunięcia ww. towaru z sali sprzedaży, a kolejno jego zwrot do magazynów centralnych. Zwrócone partie zostaną zutylizowane lub odebrane przez dostawcę. Żabka Polska sp. z o.o. skierowała także komunikat do Klientów dostępny na stronie internetowej https://www.zabka.pl/biuro-prasowe/wycofanie-produktu-mieszanka-studencka-haps-30g-z-numerem-partii-20001326
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania ww. partii mieszanki studenckiej z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Iprodion w rodzynkach użytych do produkcji dwóch partii mieszanki studenckiej
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
