Jadwiga Smolińska gotować, eksperymentować w kuchni lubiła od zawsze. I do dziś żałuje, że zamiast szkoły gastronomicznej wybrała technikum ekonomiczne. Ale na serio gotowanie, połączone z dokumentowaniem swych dokonań, rozpoczęła na emeryturze.
Czytała w pismach kobiecych najróżniejsze przepisy. Wysłała swój: na kostkę alpejską. - Zamieścili od razu - wspomina. - Potem były następne publikacje. Mam ich już ponad 300.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Pierwsze honoraria wydała na zakup aparatu fotograficznego i komputera. Bo kuchenne eksperymentowanie wymaga dokumentowania... Dwa lata temu ratusz wydał „Smaki Ziemi Koronowskiej”. Na 218 zamieszczonych w książce przepisów 85 było pani Jadwigi. Potem były wydane przez starostwo „Swojskie przysmaki powiaty bydgoskiego”. Także z przepisami pani Jadzi.
Dwa lata temu wydała swą własną książkę kucharską: „Jadzia gotuje i inspiruje”. Dwa razy wystąpiła już w programie Ewy Wachowicz, bywa też gościem telewizji bydgoskiej. W Koronowie nie ma imprezy kulinarnej bez pani Jadzi. Coraz częściej zapraszają ją na imprezy do Bydgoszczy i wielu innych miejsc...
Przygotowuje swą drugą książkę kucharską: 200-250 nowych przepisów, po raz pierwszy przetwory. Poszukuje wydawcy... Jadwigę Smolińską zgłoszono też do naszego plebiscytu „Osobowość roku”. Jest w czołówce kategorii: „Działalność społeczna i charytatywna”. Ma już 247 głosów!
Pogoda na dzień (31.01.2017) | KUJAWSKO-POMORSKIE
Źródło: TVN Meteo Active/x-news