
Co zrobić z jajek? Te 15 potraw zaskoczy cię smakiem – śniadanie, obiad i kolacja
Zobacz w galerii TOP 15 przepisów na świąteczne potrawy z jajek - na śniadanie, obiad i kolację. Te potrawy pokochają Twoi domownicy i goście

Klops z jajkiem
Składniki: 4 jajka, 700 g mielonego mięsa wieprzowego, cebula, 2 łyżki masła, czerstwa kajzerka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie: trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kajzerkę namaczamy w letniej wodzie, dobrze odciskamy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Mieszamy mięso z 1 surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę mięsa przekładamy do keksówki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wgniatamy gotowane jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pieczemy w 200°C około 30 minut.

Małe babeczki z warzywami
Składniki: szklanka liści szpinaku, 1/4 cukinii, 30 g fety, 1/3 czerwonej papryki, 2 jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz, szczypiorek
Wykonanie: szpinak siekamy, cukinię ścieramy na tarce, paprykę kroimy w małą kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w misce, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy warzywa. Masę przekładamy do foremek do muffinek lub małych tart (blaszane natłuszczamy). Pieczemy 15 minut w 190 stopniach

Jajka faszerowane
Składniki: 6 jajek, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, opcjonalnie - tarty ser i/lub natka pietruszki
Wykonanie: ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół (pionowo), wydrążamy żółtka. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu dodajemy żółtka i majonez. Mieszamy. Farszem nadziewamy białka. Posypujemy natką pietruszki i/lub startym serem