1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Zobacz w galerii TOP 15 przepisów na świąteczne potrawy z...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Co zrobić z jajek? Te 15 potraw zaskoczy cię smakiem – śniadanie, obiad i kolacja

Zobacz w galerii TOP 15 przepisów na świąteczne potrawy z jajek - na śniadanie, obiad i kolację. Te potrawy pokochają Twoi domownicy i goście

2 z 17
Składniki: 4 jajka, 700 g mielonego mięsa wieprzowego,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Klops z jajkiem

Składniki: 4 jajka, 700 g mielonego mięsa wieprzowego, cebula, 2 łyżki masła, czerstwa kajzerka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie: trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kajzerkę namaczamy w letniej wodzie, dobrze odciskamy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Mieszamy mięso z 1 surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę mięsa przekładamy do keksówki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wgniatamy gotowane jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pieczemy w 200°C około 30 minut.

3 z 17
Składniki: szklanka liści szpinaku, 1/4 cukinii, 30 g fety,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Małe babeczki z warzywami

Składniki: szklanka liści szpinaku, 1/4 cukinii, 30 g fety, 1/3 czerwonej papryki, 2 jajka, czosnek granulowany, sól i pieprz, szczypiorek

Wykonanie: szpinak siekamy, cukinię ścieramy na tarce, paprykę kroimy w małą kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w misce, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy warzywa. Masę przekładamy do foremek do muffinek lub małych tart (blaszane natłuszczamy). Pieczemy 15 minut w 190 stopniach

4 z 17
Składniki: 6 jajek, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jajka faszerowane

Składniki: 6 jajek, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, opcjonalnie - tarty ser i/lub natka pietruszki

Wykonanie: ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół (pionowo), wydrążamy żółtka. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu dodajemy żółtka i majonez. Mieszamy. Farszem nadziewamy białka. Posypujemy natką pietruszki i/lub startym serem

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

NOWE
Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Zobacz również

Najlepsi z najlepszych. Zobacz, jak rywalizowali strażacy-ratownicy w Bydgoszczy!

Najlepsi z najlepszych. Zobacz, jak rywalizowali strażacy-ratownicy w Bydgoszczy!

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie