
Takie właściwości mają jajka na miękko
Jeden z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych sposobów na jajka to jajka na miękko. Zobacz, dlaczego warto włączyć jajka na miękko do codziennej diety ►

Jajka na odchudzanie i szybki metabolizm
Jajka na miękko zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze nienasycone i aminokwasy, które dodają energii i dają uczucie sytości na długi czas.
Cysteina – aminokwas zawarty w jajkach - przyśpiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu.
Dzięki białku i wysokiej zawartości aminokwasów, regularne spożywanie jajek wspomaga budowę mięśni.

Jajka na miękko chronią oczy
Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Ochrona przed nowotworami i starzeniem się
Luteina to barwnik żółtka jaja. Posiada właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.