
JAJKA MAJĄ NISKĄ ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW
Jeśli planujesz ograniczyć węglowodany, jajka powinny być Twoim nowym najlepszym przyjacielem. Zawierają mniej niż 1 gram węglowodanów. W przeciwieństwie do wielu tradycyjnych produktów śniadaniowych, jajka są bogate w białko i wolne od węglowodanów, co może pomóc w utrzymywaniu uczucia sytości bez zwiększania poziomu insuliny. Śniadania na bazie węglowodanów stymulują uwalnianie insuliny z rosnącego poziomu cukru we krwi. Wyższy poziom insuliny może udaremnić wysiłki związane z odchudzaniem i prowadzić do gromadzenia tłuszczu.

JAJKA RÓWNOWAŻĄ POZIOM CUKRU WE KRWI
Jajka mogą pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi i insuliny bez negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że zjedzenie z samego rana posiłku o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu (takiego jak omlet) może pomóc w zapobieganiu dużym skokom cukru we krwi, które są bardzo częste po śniadaniu bogatym w węglowodany (np. muffinka lub płatki zbożowe z owocami). Spożywanie tego rodzaju śniadania może również poprawić kontrolę glikemii w ciągu dnia, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi oznacza, że poziom energii pozostaje stabilny i jest mniej prawdopodobne, że sięgniesz po słodką przekąskę, aby przetrwać dzień.