
JAJKA SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY D
Jajka są dobrym źródłem witaminy D, rozpuszczalnej w tłuszczach, która wydaje się odgrywać ważną rolę w utracie wagi. Badania pokazały, że suplementacja witaminą D zmniejsza zarówno BMI, jak i obwód talii u badanych z nadwagą.

JAJKA SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY B12
Jajka są doskonałym źródłem witaminy B12 - jedno jajko to 0,89 mikrogramów, czyli 37 proc. dziennej dawki. Niski poziom witaminy B12 wiąże się z nadwagą i otyłością, podczas gdy witamina B12 jest ujemnie skorelowana ze wskaźnikiem masy ciała (BMI), co oznacza, że wyższy poziom witaminy B12 oznacza niższy BMI.

JAJKA SĄ ŹRÓDŁEM ŻELAZA
Jajka są bogate w żelazo, co pomaga utrzymać energię przez cały dzień. Badania wykazały, że suplementacja żelazem poprawia wydajność wytrzymałościową. Innymi słowy, żelazo zawarte w jajkach może w rzeczywistości dodawać energii podczas treningów, pomagając równocześnie spalić więcej kalorii.

JAJKA SĄ BOGATE W BIAŁKO
Jajka są niezwykle bogate w białko, które jest budulcem mięśni, a tkanka mięśniowa spala więcej kalorii niż tłuszcz.
Jedno duże jajko zawiera 6,3 grama wysokiej jakości wegetariańskiego białka, zatem zjedzenie dwóch jajek na przykład na śniadanie to ponad 25 proc. zalecanego dziennego spożycia.