
Jak rozpoznać, że jajko jest nieświeże, bez konieczności rozbijania skorupki?
Jajka mogą się różnić między sobą na wiele sposobów. Istnieje wiele różnic w wyglądzie jajek, które są zupełnie normalne - od koloru i grubości skorupki, po odcień i konsystencję żółtka i białka. Jednak jest kilka oznak, które świadczą o tym, że jajko jest nieświeże i należy je natychmiast wyrzucić.
W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże.
Jak rozpoznać nieświeże jajko bez konieczności rozbijania skorupki? Zobacz koniecznie w naszej galerii sprawdzone sposoby >>>>>

PLAMY NA SKORUPCE
Świeże jajko ma mocną skorupkę bez plam i odbarwień.

PĘKNIĘTA SKORUPKA
Jeśli zauważysz pęknięcie lub wgniecenie w skorupce jajka, lepiej go nie kupuj ani nie jedz.

CIENKA I MIĘKKA SKORUPKA
Istnieją mikroorganizmy, które mogą wnikać do wnętrza jajka przez skorupkę. Jest to tym łatwiejsze, im cieńsza i bardziej miękka jest skorupka. Jajka o miękkich skorupkach psują się szybciej.