
JAJKA I PIEPRZ CAYENNE
Pieprz Cayenne spala tłuszcz. Badania wykazały, że dzienne dawki kapsaicyny (związku, który sprawia, że ostre papryczki są ostre) zwiększają zdolność organizmu do przekształcania żywności w energię, co oznacza większą utratę tłuszczu. Badania pokazują również, że ludzie jedzą mniej później w ciągu dnia, kiedy dodają cayenne do swoich posiłków. Nie potrzebujesz dużo; po prostu dodaj szczyptę, aby urozmaicić smak jajek i czerpać z tego korzyści.

JAJKA I SZPINAK
Przy zaledwie siedmiu kaloriach na filiżankę, dodanie szpinaku do jajek zapewni mnóstwo składników odżywczych bez niechcianych kalorii. Bogaty w żelazo szpinak wspomaga wzrost mięśni i zwiększa siłę. Ostatnie badania łączą nawet związki w błonach liści, zwane tylakoidami, z tłumieniem apetytu, co oznacza, że trochę szpinaku rano może powstrzymać apetyt przez cały dzień.

JAJKA I DROŻDŻE ODŻYWCZE
Jajka i ser pasują do siebie idealnie. Niestety, dodanie ulubionego sera oznacza zwiększenie zawartości kalorii i tłuszczu w posiłku. Warto wypróbować odżywcze drożdże jako substytut sera. Z 9 gramami białka i 4 gramami błonnika w zaledwie dwóch łyżkach stołowych, posypanie jajek drożdżami odżywczymi oznacza mnóstwo dodatkowych składników, które pozwolą dobrze rozpocząć dzień. W przeciwieństwie do prawdziwego sera mają również bardzo mało tłuszczu lub sodu i są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są kluczowe dla utrzymania zdrowego metabolizmu.

JAJKA I OLEJ KOKOSOWY
Przyrządzają jajka z patelni, warto zamienić tłuszcz na olej kokosowy. Podczas gdy inne rodzaje olejów dodają kilogramy, olej kokosowy zrzuca je, zwiększając dzienny wydatek energetyczny nawet o pięć procent.