
JAJKA I PAPRYKA
Bez względu na kolor, dodanie papryki do jajek to świetna sztuczka przyspieszająca utratę wagi. Papryki są pełne witaminy C - zawierają jej ponad dwukrotnie więcej niż pomarańcza! Ta wysoka zawartość witaminy C oznacza, że spożywanie papryki może pomóc spalić nagromadzony tłuszcz i przekształcić węglowodany w paliwo, zapewniając energię przez cały dzień i jednocześnie odchudzając. Można je połączyć z jajkami na przykład w szakszuce - potrawie z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, papryki i kminku.

JAJKA I GREJPFRUTY
Zanim sięgniesz po jajko, zacznij swój posiłek od grejpfruta. Badania wykazały, że zjedzenie połowy grejpfruta przed posiłkami może pomóc w zmniejszeniu tłuszczu z brzucha i obniżeniu poziomu cholesterolu. Dodanie grejpfruta do diety może nawet zmniejszyć cellulit, obniżyć stany zapalne w organizmie, utrzymać nawodnienie i przyspieszyć metabolizm.

JAJKA I JALAPENO
Aby uzyskać pikantny smak, warto dodać do omletu czy jajecznicy pokrojone w plasterki papryczki jalapeño. Podobnie jak pieprz cayenne, papryczki jalapeños zawierają rozpuszczającą tłuszcz kapsaicynę. Związek zwiększa ciepłotę ciała, szybciej rozkładając jedzenie, jednocześnie zmniejszając apetyt. Jeśli próbujesz schudnąć, dodanie do diety pikantnych potraw to niezawodny sposób na przyspieszenie metabolizmu.

JAJKA I QUINOA
Spróbuj zamienić tradycyjne zboża na bezglutenową, bogatą w błonnik komosę ryżową. Można ją podać obok jajka albo dodać do omletu. Wyjątkowy smak i konsystencja komosy ryżowej nada śniadaniu nowy wymiar. Dzięki większej ilości białka niż jakiekolwiek inne zboże, quinoa sprawi, że poczujesz się pełniejszy niż jedząc choćby standardowe tosty.