5 z 8

fot. pixabay.com/zibik
Ostatnie dni malinowego sezonu
Malinami cieszymy się zazwyczaj do końca września. Nie lubią przymrozków, więc dobrze jest gospodarować owocami od razu po zebraniu. Można z nich zrobić przetwory, zamrozić lub zjeść jako przekąskę.
6 z 8

fot. pixabay.com/pixel2013
Co z warzywami ciepłolubnymi?
Producenci pomidorów, papryki i cukinii skarżą się, że jesienne przymrozki niszczą ich uprawy. Wielu okrywa je więc agrowłókniną. Smakiem tych sezonowych warzyw możemy cieszyć się do końca września/początku października.
7 z 8

fot. pixabay.com/jackmac34
Warzywa korzeniowe - trzeba je zebrać jesienią
Warzywa nie dotrwają do zimy, trzeba je zbierać ostrożnie, aby nie spowodować uszkodzeń. Poleca się przechowywanie w skrzynkach, w temperaturze 0-5 st. Gdy nie mamy odpowiednich warunków, marchewki czy buraki można przeznaczyć na przetwory lub kiszonki.