Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melchmus z wetami...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Melchmus z wetami

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.

Składniki
1.2 l mleka
0.4 l wina białego wytrawnego
200 g cukru
14 żółtek kurzych
5 limonek
150 ml miodu
50 g pistacji łuskanych
50 g migdałów płatków
cynamon
5 jabłek lub gruszek

Wykonanie
Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.

Zobacz również

Znowu to zrobili! Bayer podtrzymał serię po golu w 97 minucie

NOWE
Znowu to zrobili! Bayer podtrzymał serię po golu w 97 minucie

Tłum mieszkańców żegnał Józefa Hrabiego, byłego wójta Jerzmanowic-Przegini

Tłum mieszkańców żegnał Józefa Hrabiego, byłego wójta Jerzmanowic-Przegini

Polecamy

Lista Lewicy na wybory do europarlamentu. Oto kandydaci z kujawsko-pomorskiego

Lista Lewicy na wybory do europarlamentu. Oto kandydaci z kujawsko-pomorskiego

Piłkarskie derby Unia Drobex Solec Kujawski - Elana Toruń. Zapis relacji na żywo

Piłkarskie derby Unia Drobex Solec Kujawski - Elana Toruń. Zapis relacji na żywo

Robert Kościecha, trener GKM: "To może zaważyć na przyszłości klubu"

Robert Kościecha, trener GKM: "To może zaważyć na przyszłości klubu"