Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Polewka migdałowa...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Polewka migdałowa

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
2 l wywaru warzywnego lub esencjonalnego rosołu drobiowego
200 g ryżu
100 g rodzynek
50 g cukru
50 ml octu winnego
Garść migdałów płatków
Sól
Liście mięty

Wykonanie
Ryż gotujemy w wywarze razem z rodzynkami i cukrem po czym blendujemy bardzo dokładnie i przecieramy przez sito o drobnych okach. Doprawiamy solą i dodajemy ocet. Podajemy z płatkami „podpalonych migdałów” i posiekanymi liśćmi mięty.

Zobacz również

Sokół w szóstkę nie był w stanie postawić się Śląskowi

NOWE
Sokół w szóstkę nie był w stanie postawić się Śląskowi

Mieszkańcy gminy Wołczyn sprzątali rzekę. W cztery godziny zebrali górę śmieci

Mieszkańcy gminy Wołczyn sprzątali rzekę. W cztery godziny zebrali górę śmieci

Polecamy

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]

NA ŻYWO
Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]