Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rosół polski...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Rosół polski

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
1 ogon wołowy
1 kg kości cielęcych
1 perliczka
1 gołąb
1 kg pasternaku
3 cebule
5 wędzonych śliwek
2 cytryny
Parę gałązek rozmarynu
Sól/pieprz


Wykonanie
Ogony nacinamy nożem do kości w odstępach około 2 cm. Drób rozbieramy na części kulinarne po czym razem z kośćmi cielęcymi pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Podobnie warzywa, które pieczemy całe w tej samej temperaturze około 30 minut. Następnie całość produktów razem ze śliwkami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykryć składniki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5-6 godzin pamiętając o dodaniu soli i pieprzu. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy rozmaryn i sok z cytryn. Podajemy z natką pietruszki lub posiekaną bazylią.

Zobacz również

Zwycięzcy U-8 i U-10 Pucharu Tymbarku w Iławie. Żal Borysa, że nie jedzie na Narodowy

NOWE
Zwycięzcy U-8 i U-10 Pucharu Tymbarku w Iławie. Żal Borysa, że nie jedzie na Narodowy

Znani lekkoatleci wystąpią w Kielcach w Memoriale Zdzisława Furmanka

Znani lekkoatleci wystąpią w Kielcach w Memoriale Zdzisława Furmanka

Polecamy

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Wielki gwiazdor rywalem Hurkacza w drugiej rundzie tenisowego turnieju w Rzymie!

Wielki gwiazdor rywalem Hurkacza w drugiej rundzie tenisowego turnieju w Rzymie!

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka