2 z 12
Poprzednie
Następne
Jak jeść tanio i zdrowo? Taka dieta nie odchudzi portfela i nie okradnie cię z czasu, a twoje ciało ci podziękuje. Zobacz, jakie to proste
Planuj posiłki, uwzględnij to, co już masz
Nie jest tajemnicą, że planowanie jadłospisu z kilkudniowym wyprzedzeniem (np. na tydzień roboczy lub kalendarzowy) niesie za sobą wymierne korzyści: pozwala jeść zdrowiej i zaoszczędzić czas na zakupach i gotowaniu, a także wspiera niemarnowanie żywności.
Jeśli chcesz jeść zdrowiej i wydawać mniej pieniędzy, a przy okazji nie wyrzucać jedzenia, spróbuj zaplanować posiłki dla swojej rodziny na kilka dni do przodu i trzymać się rozpiski. Zanim zaczniesz, rozejrzyj się po kuchni: sprawdź, jakie produkty już masz i wymyśl potrawy, które pozwolą ci dokupić tylko to, co naprawdę niezbędne.