Im bliżej świąt kupimy drzewko, tym większą pewność mamy, że zagości w naszym domu na dłużej. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na kolor igieł i czubek choinki. Igły świeżo ściętej choinki aż błyszczą zielonym kolorem, są błyszczące, elastyczne, nie wypadają. Czubek powinien być jasnobrązowy, prosty.
Jak sprawdzić, na ile stabilne są igły? Wystarczy podnieść choinkę trochę nad ziemię i lekko uderzyć jej dołem o powierzchnię. Najbardziej wytrzymałe są jodły.
Choinka nie zacznie się sypać po paru dniach, jeżeli zahartujemy ją na wejściu. Przychodząc z dworu nie możemy jej zaraz wstawić do pokoju, w którym jest ponad 20 stopni Celsjusza. Najlepiej jest potrzymać ją godzinę, dwie, w chłodnym holu czy piwnicy, aż dojdzie do siebie. Może być też osłoniony balkon czy weranda.
W mieszkaniu choinka nie powinna stać w pobliżu grzejnika. Niech stoi przy oknie. Raz, że ładnie będzie się prezentowała. Dwa, że otwarte okno jej nie zaszkodzi. Drzewko trzeba wstawić do pojemnika z zimną, osoloną wodą. Swoje zrobi też nawilżacz powietrza albo spryskiwacz na gałązki. Uwaga tylko na lampki choinkowe!