1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com/silviarita
Zbieraj zioła w słoneczny dzień, po ustąpieniu rosy, najlepiej w godzinach rannych. Zbieraj tylko zdrowe, bez skaz liście i pędy. Nie susz ziół po deszczu.
2 z 5

fot. pixabay.com/matthiasboeckel
Susz zioła w małych ilościach, aby szybciej wysychały. Przechowuj suszone zioła w szczelnych, ciemnych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu. Suszone zioła zachowują swoje właściwości przez około rok.
3 z 5

fot. pixabay.com/gate74
Pamiętaj, że czas suszenia ziół może się różnić w zależności od gatunku, wilgotności powietrza i metody suszenia. Regularnie sprawdzaj zioła podczas suszenia, aby upewnić się, że nie przepalą się.
4 z 5

fot. pixabay.com/congerdesign
Niektóre z roślin uważamy za chwasty, a mają wiele cennych zastosowań.