Uważano, że goi rany, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i oddechowego.
Dzisiaj wiemy, że tran stymuluje układ immunologiczny, podnosząc odporność organizmu. Od niedawna stosuje się go też w czasie chemioterapii i radioterapii nowotworów oraz podczas rekonwalescencji. Korzystnie wpływa też na układ krążenia oraz na układy - nerwowy i hormonalny; wspomaga organizm w walce z przewlekłymi zakażeniami bakteryjnymi, grzybiczymi i alergiami.
Dlaczego tran działa? Zawiera alkiloglicerole, które podnoszą odporność organizmu, zwiększając wytwarzanie leukocytów, płytek krwi i przeciwciał; przyspieszają gojenie się ran, hamując rozwój bakterii i grzybów; łagodzą przebieg alergii pokarmowych i działają przeciwnowotworowo.
Tran stymuluje układ immunologiczny, podnosząc odporność organizmu. Od niedawna stosuje się go też w czasie chemioterapii i radioterapii nowotworów oraz podczas rekonwalescencji.
Innym składnikiem tranu, który ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm jest skwalen. Ma właściwości przeciwzapalne i ochronne. Aktywuje i koordynuje pracę układu immunologicznego, chroniąc organizm przed infekcjami.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawiera na przykład olej z wątroby rekina są budulcem wszystkich tkanek naszego organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w funkcjonowaniu komórek nerwowych i mózgowych oraz układu krążenia - zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych i nadciśnieniu tętniczemu, zwiększają przepływ krwi przez naczynia, stabilizują rytm serca.
Olej z wątroby rekina grenlandzkiego zawiera ponadto witaminę A, bez której trudno mówić o prawidłowym widzeniu; jest ona bardzo ważna w procesie formowania kości i wzrostu organizmu; zwiększa wytwarzanie ciał odpornościowych. Natomiast witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia i fosforu, odgrywając istotną rolę w tworzeniu kości.