https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pestki z dyni - jakie mają właściwości? Te osoby nie powinny jeść pestek dyni

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Pestki dyni to bogactwo składników odżywczych mających dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Zawierają m.in. błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy, minerały. Również olej z pestek dyni ma cenne właściwości zdrowotne. Jednak nie wszystkim pestki z dyni będą służyć. Osoby z niektórymi chorobami nie powinny ich jeść.

Dynia - właściwości

Dynia jest bogata w witaminy i minerały, m.in. A, C, E, magnez, selen, potas i cynk. Stanowi również źródło białka i błonnika pokarmowego. Dynia chroni serce, wspiera pracę układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga budować odporność.

Dynia gości na stołach w polskich domach jako zupa, dynia pieczona, dodatek do makaronów i mięs, używa się oleju z dyni do sałatek, a także pestek dyni jako przekąski. W Polsce najłatwiej kupić dynię olbrzymią lub zwyczajną. Dynia olbrzymia jest bardzo duża, okrągła, ma pomarańczową, zieloną lub żółtą skórkę. Dynia olbrzymia jest dość miękka, łatwo się ją kroi, idealnie nadaje się na placki, zapiekanki, zupy.

Za najsmaczniejsze gatunki dyni uważa się dynię piżmową, zwyczajną, hokkaido (to odmiana dyni olbrzymiej), makaronową oraz muszkatołową.

Jaki rodzaj dyni jest najzdrowszy?

Eksperci od żywienia uważają, że najzdrowsza jest dynia hokkaido (odmiana dyni olbrzymiej). Zawiera ona najwięcej cennych składników odżywczych, między innymi uderzeniową dawkę witaminy A.

Pestki z dyni - właściwości

Dynia to warzywo typowo jesienne, jednak pestki dyni są dostępne w sklepach przez cały rok. Dla wygody można kupić pestki dyni łuskane. Jakie właściwości zdrowotne mają pestki dyni?

Pestki dyni zawierają mnóstwo witamin: A, E, C, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwas foliowy, kwas pantotenowy. To także źródło cennych minerałów: magnezu, cynku, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, miedzi, selenu, sodu i manganu.

Dzięki dużej zawartości cynku i selenu pestki dyni świetnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina E to antyoksydant (przeciwutleniacz) zwalczający wolne rodniki i wpływa na odżywienie komórek ciała oraz opóźnienie procesów starzenia się zachodzących w organizmie. Witaminy i minerały wspomagają też budowanie odporności. Magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, potas i sód są niezbędne do regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, wpływają też na pracę układu krwionośnego.

Zawarte w pestkach dyni kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo cenne dla organizmu, zwłaszcza dla pracy mózgu oraz serca i układu krwionośnego. Kwasy te i fitosterole obniżają poziom cholesterolu LDL (tego "złego") we krwi. Zapobiegają więc miażdżycy naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko udaru.

Pestki dyni to także źródło błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Oni nie powinni jeść pestek dyni

Choć pestki z dyni to prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia składników, nie każdemu się przysłuży ich jedzenie. Przy pewnych schorzeniach pestki dyni są wręcz niewskazane. Zobacz w poniższej galerii, kto i przy jakich chorobach powinien wykluczyć pestki dyni z diety.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska