https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jest dowód na to, że barwnik E171 może uszkodzić DNA. Jest stosowany w słodyczach, majonezie i kosmetykach

Aleksandra Sierżant
Opracowanie:
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach pixabay.com
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Dowiedziono, że może on uszkodzić DNA.

Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że składnik ten jest szkodliwy, może wywoływać raka jelita grubego i uszkodzić DNA. O szczegółach opowiedziała dietetyk kliniczny Milena Nosek.

WIDEO: Czy warto jeść nowalijki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska