Julia Child urodziła się 15 sierpnia 1912 w Pasadenie. Dziś obchodziłaby więc swoje 100. urodziny. Z tej okazji popularna przeglądarka GOOGLE dała o niej DOODLE.
Urodziła się w Kalifornii, jednak wkrótce po ślubie w 1946 roku przeniosla się wraz z mężem do Paryża, gdzie Julia Child w 1951 roku, jako pierwsza kobieta, ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu.
W 1961 roku ukazała się jej bestsellerowa książka kucharska z przepisami na francuskie dania "Mastering the Art of French Cooking". Od 1963 Julia Child była gospodynią telewizyjnego programu kulinarnego, emitowanego przez kolejnych 10 lat.
Niemal do ostatnich lat swojego życia prowadziła także inne programy i wydawała kolejne książki kucharskie. Zmarła 13 sierpnia 2004 w Montecito.
Odznaczona została Legią Honorową w 2000 roku, Medalem Wolności i doktoratami honoris causa kilku uczelni.
W 2002 Julie Powell rozpoczęła projekt, który polegał na zrealizowaniu przez nią w ciągu jednego roku wszystkich przepisów zawartych w książce "Mastering the Art of French Cooking". Swoje doświadczenia na bieżąco opisywała w internecie, a w 2005 roku wydała w formie książki zatytułowanej "Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen" (tytuł zmieniono w późniejszym wydaniu na "Julie and Julia: My Year of Cooking Dangerously").
W Polsce ukazała się ona w 2009 pt. "Julie i Julia. Rok niebezpiecznego gotowania."
W 2009 na podstawie książki powstał film "Julie i Julia", wyreżyserowany przez Norę Ephron, z Meryl Streep w roli Julii Child.
Czytaj e-wydanie »