XI Konkurs kulinarny im. Wiktora Kulerskiego w ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Po raz jedenasty odbył się w ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu konkurs kulinarny im. Wiktora Kulerskiego, na dania przygotowane według przepisów sprzed lat. W tym roku tematem były pierogi według przepisów z książek kucharskich
"Marta, dobra gospodyni..." wydanej w Grudziądzu w 1866 roku
"Kuchnia polska", wydanej w Toruniu w 1885 roku
"Ilustrowana kuchnia polska", wydanej w Inowrocławiu w 1899 r.
"Tania kucharka" wydanej w Grudziądzu w 1906 roku
"Praktyczna kuchnia domowa" wydanej w Żninie w 1937 r.
"Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" wydanej w Grudziądzu w 1915 roku
Ta ostatnia książka złożona została z przepisów nadesłanych przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza na ogłoszony przez "Gazetę Grudziądzką" na początku ubiegłego wieku konkurs kulinarny. I wydana nakładem wydawnictwa Wiktora Kulerskiego.
Oni ugotowali najlepsze pierogi według receptur sprzed wielu lat
Do tegorocznej edycji konkursu stanęło aż dwadzieścia osiem drużyn! Wśród nich były drużyny szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych i Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu.
Jurorzy mieli trudne zadanie w ocenie świetnie przygotowanych i podanych pierogów z przeróżnym nadzieniem. Po burzliwych obradach udało się ocenić i wyłonić zwycięzców.
W kategorii szkół podstawowych zwyciężyły:
I miejsce drużyna ze Szkoły Podstawowej z Nowej Wsi (Krystyna Nowakowska, Amelia Jankowska), za pierogi z serem
II miejsce SP z Mokrego (Nadia Baca, Weronika Waśkowska) za pierogi leniwe
III miejsce SP z Dusocina (Emilia Janik, Joanna Żmudowska, Szymon Urtnowski) za pierogi z serem
Wszystkie szkoły pochodzą z gminy Grudziądz
W kategorii szkół ponadpodstawowych zwyciężyły :
I miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (Nikoletta Górczyńska, Martyna Karpińska)za pierogi z mięsem
II miejsce druga drużyna z ZS CKRol z Kowala (Julia Sikorska, Bartosz Pieruszyński) za pierogi z mięsem
III miejsce drużyna ZS CKU z Gronowa (Klaudia Błachowicz, Szymon Wiśniewski) za pierogi leniwe
Pierwsze dwie drużyny pochodzą z powiatu włocławskiego, a trzecia z powiatu toruńskiego
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich zwyciężyły:
I miejsce KGW z Jeżewa (Jolanta Robert, Ewa Szabowska, Grażyna Gadzińska) za pierogi z serem, pierogi z grzybami, pierogi z jagodami
II KGW Bzowo (Emilia Ratańska, Agnieszka Kosikowska) za pierogi z mięsem
III KGW z Sartowic (Mieczysława Bielaszewska-Zielińska, Jadwiga Woźnicka, Beata Janeczka) za pierogi z grzybami
Wszystkie koła pochodzą z powiatu świeckiego.
Organizatorami konkursu byli Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, a także Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły i Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą.
Dzieje się w Grudziądzu:
