Jabłkowe marmoladki, piołunówka tucholska i zielona gąska w marynacie octowej - to tylko niektóre ze zwycięskich produktów w tegorocznym wojewódzkim finale konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" na najlepsze regionalne i lokalne produkty żywnościowe oraz dania i potrawy. Zwycięzców poznaliśmy podczas targów turystyczno-ogrodniczych "Lato na wsi" w Minikowie.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Przyznano 15 nagród oraz 8 wyróżnień. Ponadto komisja nominowała cztery produkty i jedną potrawę do ubiegania się o prestiżowe wyróżnienie "Perła", które zostanie wręczone podczas Targów Polagra Food w Poznaniu we wrześniu.
Jak zwykle dostrzeżono i nagrodzono przedstawicieli z powiatu tucholskiego. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego w podkategorii produkty i przetwory mięsne pierwsze miejsce przyznano Iwonie Śmigiel z Zalesia w gminie Cekcyn za "Gęś pieczoną w słojach Wecka". Wyróżnienie dostały "Kaczka po myśliwsku" Małgorzaty Wesołowskiej-Piesik z Brzeźna w gminie Śliwice i "Klopsiki rybne w zalewie octowej" Wiesławy Weltrowskiej z Tucholi.