Żeby warzywnik zamienił się w ogród ozdobny musimy najpierw niekonwencjonalnie rozplanować grządki. Niech tworzą koła, kwadraty lub trójkąty, obrzeżone niskim żywopłotem z bukszpanu. Klasyczny podział francuski to cztery rozdzielone krzyżującą się ścieżką grządki. Zamiast bukszpanu można posadzić byliny tworzące zwarte kępy - zawciąg nadmorski, lawendę, fiołka rogatego, starca, czyśćca. Możemy też otoczyć grządki plecionymi gałązkami wierzby (to rozwiązanie dla ogrodów w stylu wiejskim) lub gotowymi elementami drewnianymi (do kupienia w centrach ogrodniczych).
Warzywa w roli roślin ozdobnych pasują też do nowoczesnych ogrodów, planowanych w stylu angielskim. Wtedy dróżki między grządkami wysypane są żwirem lub sieczką korową, a rośliny nie są sadzone w rzędach, lecz w nieregularnych grupach.
Trzeba jednak pamiętać, żeby grządki nie były szersze niż 120 cm. W środku musimy zostawić trochę wolnego miejsca, żeby można było bez trudu usuwać chwasty.
Kolory sałaty
Wypełnienie grządek roślinami zależy od naszej fantazji. Możemy sadzonki różnych odmian kapusty czerwonej posadzić w równych rządkach lub zygzakowato.
Białą kapustę można połączyć z cynią i onętkami. Rośliny będą nie tylko ładnie wyglądać, ale też dobrze plonować. Możemy w kolistych rzędach na grządce pagórkowatej posadzić dwa gatunki sałaty - liściową o liściach jasnozielonych i dębolistną o liściach brązowych.
Efektownie wyglądają na jednej grządce czerwona i zielona sałata liściowa, boćwina i jarmuż. Ogórecznik o fioletowych kwiatach i omszonych liściach dobrze będzie wyglądał połączony z karczochami tworzącymi dekoracyjne pąki kwiatowe.
Boćwina dostępna jest w wielu odmianach - o łodygach czerwonych, pomarańczowych, srebrnoszarych. Będzie zdobiła naszą grządkę bardzo długo, ponieważ może zimować w gruncie. Podobnie odporny na chłody jest jarmuż. W sklepach ogrodniczych są dostępne nowe, ozdobne odmiany kalafiorów, których róże mają kolor zielony lub fioletowoniebieski i przeróżne kształty.
Nie możemy zapominać o pietruszce liściowej, koprze, selerze liściowym, szczypiorku, groszku cukrowym.
Dynia z lawendą
Rośliny warzywne można łączyć z zielarskimi. Szczególnie popularne są szałwia, bazylia, melisa, lawenda, lebiodka, cząber, tymianek i rozmaryn (lepiej uprawiać go w doniczkach i przezimować w pomieszczeniu).
W ozdobnym warzywniku można też uprawiać rośliny jagodowe. Najlepiej, jeśli będą prowadzone w formie drzewek. Powinny wtedy stanowić centralny akcent grządki.
Jeśli grządki warzywne założone są przy ogrodzeniu, można je wykorzystać do uprawy warzyw pnących - fasoli wielkokwiatowej, pnącej cukini czy pnącej dyni. Przy palikach można uprawiać wysokie odmiany pomidorów.
Pomidor na balkonie
Gdy nie mamy ogródka, tylko większy balkon lub taras i nie mieszkamy przy ruchliwej ulicy, możemy warzywnik założyć w doniczkach. Są już odmiany warzyw wyhodowane specjalnie z myślą o uprawie balkonowej: papryka Red Skin i Lombardo.
W doniczkach dobrze będzie się czuła boćwina, niższe odmiany pomidorów, pepino (czyli wieloletnia psianka, która nadaje się do wiszących pojemników), wszystkie gatunki i odmiany sałaty, kolorowe kapusty.
Na balkonie można też ustawić drzewko czerwonej porzeczki i donice z poziomkami i truskawkami.
Kapusta jak kwiat
Malwa

Te zioła nie tylko ładnie pachną, ale również pięknie dekorują nasz ogród. Tu jasny żwir na ścieżce dobrze kontrastuje z ciemnozielonym rozmarynem i purpurowoczerwoną szałwią.
Fioletowe postrzępione liście kapusty, brązowe liście sałaty, żółte kwiaty dyni i fioletowe kwiaty czosnku - warzywnik może stanowić wyjątkową ozdobę ogrodu. Dodatkową atrakcją jest to, że ozdobne odmiany roślin warzywnych są tak samo smaczne jak "zwykłe".