
Obniża poziom cholersterolu
Kapusta kiszona może obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Kapusta kiszona ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy i wystąpienia zespołu metabolicznego.

Wspomaga pracę tarczycy, wzmacnia wzrok, wspomaga gojenie ran
Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C i K, odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową organizmu. Powinny ją zatem włączyć do menu osoby cierpiące na niedobór witaminy K, której źródłem są właśnie produkty fermentowane.
Kapusta kiszona jest także źródłem witaminy A, która reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok.
Kapusta kiszona zawiera też magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witaminy E i witamin z grupy B

Przeciwdziała nowotworom
Kapusta kiszona zawiera również przeciwutleniacze, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Kiszona kapusta może uchronić chorobami związanymi z układem hormonalnym, a dokładniej przed rakiem jąder, piersi, jajników, prostaty czy szyjki macicy.

Działa przeciwzapalnie
Kapusta kiszona ma też właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na organizm i pozwala łagodzić oraz zwalczać występujące już zmiany zapalne.