To dzieje się z organizmem, gdy jesz kapustę kiszoną
Kapusta kiszona, choć od dekad gości w polskiej kuchni, wciąż jest niedocenianym produktem. "Cudze chwalicie, a swego nie znacie" - w różnego rodzaju dietach odchudzających i prozdrowotnych możemy znaleźć bogate w składniki odżywcze egoztyczne warzywa i owoce. Tymczasem nie trzeba szukać tak daleko - kapusta kiszona również zawiera cenne witaminy i minerały. Mowa tu szczególnie o kapuście kiszonej przygotowanej w domowych warunkach, bez dodatku octu.
Zobacz także: Dynia - właściwości. Takie są skutki jedzenia dyni. To się dzieje z organizmem po dyni
Takie są skutki jedzenia kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest bogata w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, magnan, wpań, magnez, siarka, sód czy potas. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, a także kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal).
Dlaczego warto włączyć do diety kapustę kiszoną? Oto skutki jej jedzenia:
