Dieta sprzed wieku
Jak jadali nasi pradziadkowie i jaką strawę serwowały nasze prababcie? 100 lat temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, jadano ciężko. Królowały kaloryczne potrawy, dania mączne i grzyby. Repertuar produktów używanych w kuchni był dosyć wąski: dania miały być proste, ale pożywne. Kwestia zdrowego jedzenia nie zaprzątała umysłów naszych przodków - duże ilości tłuszczu i białka zwierzęcego były na porządku dziennym.
Zamożni jadali wszelkiego rodzaju mięsiwa oraz ryby:
- dziczyznę
- ptactwo
- śledzie
- węgorze
- liny
- karpie
- szczupaki
- sumy
- łososie
- sandacze
- raki
Jeśli chodzi o pożywienie biedniejszych warstw, zamieszkujących tereny rolnicze, to jadano głównie to, co dało się samemu zasiać lub wyhodować. W repertuarze wiejskiej kuchni znajdziemy:
- ziemniaki
- kasze
- mąkę
- kapustę
- bób
- drób
Oprócz tego, bez względu na sytuację majątkową, pełnymi garściami czerpano z otoczenia. Przede wszystkim spożywano znacznie więcej grzybów, niż obecnie. Towarzyszyły im często owoce leśne, złowione ryby i raki. Bez wątpienia jednak to grzyby królowały na polskich stołach. Jak wyglądała II Rzeczpospolita Grzybowa? Zobaczcie na archiwalnych zdjęciach.
