Kiełbasa śląska z szynki
Kiełbasa śląska z szynki ma trujące bakterie. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące kiełbasy śląskiej z szynki extra wyprodukowanej przez firmę Olewnik Bis.
Ostrzeżenie GIS
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Listeria monocytogenes w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra!
W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes, która wywołuje chorobę listeriozę.
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Chodzi o kiełbasę śląską z szynki ekstra, której producentem są zakłady mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128
Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Czas na grilla. TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoic...
Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Konsumentom zaleca się niespożywanie kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zalecenia dla konsumentów:
Jeśli już masz kiełbasę śląską, nie wolno jej spożywać pod żadnym pozorem. Należy ją zwrócić w sklepie. Powinna zostac przyjęta przez sprzedawcę, gdyż ostrzeżenia GIS dotarły także do właścicieli sieci handlowych.
Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Spożycie tej kiełbasy grozi listeriozą.
Czym jest listerioza?
Listerioza, której można się nabawić jest chorobą zakaźną. Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
- zastosowanie właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganie zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Mazda Mirai Motors Challange 2018