56. konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2024”
To konkurs organizowany przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego wyniki ogłoszono podczas Dni Przemysłu Mięsnego, w marcu. Jednak dopiero teraz laureaci z Grudziądza pochwalili się, że znaleźli się w gronie wyróżnionych.
W konkursie udział wzięły 42 zakłady mięsne z całej Polski. Łącznie zgłosiły one do oceny 141 próbek wyrobów.
Ocenę wyrobów przeprowadzono w dwóch etapach.
Pierwszy etap objęły oceny sensoryczne, w którym smak, wygląd, zapach wyrobów oceniali rzeczoznawcy: przedstawiciele przemysłu, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, SGGW, Federacji Konsumentów, SITSPOŻ-u oraz pracownicy Instytutu.
Drugi etap objął badania chemiczne, w którym sprawdzano zgodność wyrobów z normami jakościowymi i przepisami dotyczącymi stosowania dozwolonych substancji dodatkowych.
Grudziądzkie firmy wśród laureatów konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024
Decyzją jury najważniejsze trofeum - Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - otrzymała Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu.
Wśród licznych wyróżnionych dyplomami w tym konkursie są dwie firmy z Grudziądza.
Digito Sp. z o.o. w Grudziądzu. To masarnia w sklepie sieci Intermarche. Wyróżniona została za następujące produkty:
szynka szefa,
polędwiczka kasztelańska,
boczek wędzony ułański,
Zakład Przetwórstwa Mięsa Aniołkowscy Justyna Stankiewicz, Sp. J. w Grudziądzu. Wyróżniony został za następujące produkty:
kiełbasa Bohuna,
kiełbasa polska.
Intermarche chwali się sukcesem swojej masarni w Grudziądzu
O sukcesie w branżowym konkursie z dumą poinformowała sieć Intermarche. W komunikacie prasowym podkreśla, że wyróżnione wyroby z Grudziądza przygotowywane są na miejscu przez doświadczonych rzeźników.
- Wyroby z naszej wędzarni cieszą się olbrzymią popularnością wśród klientów. Cieszę się, że zostały docenione również w konkursie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - mówi Tomasz Walkowiak, właściciel sklepu Intermarché m.in. w Grudziądzu w komunikacie prasowym tej sieci.
Wciąż pamiętamy wędliny z Zakładów Mięsnych w Grudziądzu
Sukcesy grudziądzkich firm cieszą. Ale wielu grudziądzan z rozrzewnieniem wciąż wspomina smak wędlin i wyrobów Zakładów Mięsnych w Grudziądzu. O nich pisaliśmy: Tak wyglądała produkcja w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu. Tam powstawały najlepsze kiełbasy i konserwy
O kulinariach w Grudziądzu pisaliśmy:
