5 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS)
Kapusta może powodować wzdęcia, gazy i bóle brzucha u osób z wrażliwym układem pokarmowym, zwłaszcza jedzona w większych ilościach.
6 z 9

fot. Unsplash.com
Chorzy przyjmujący leki moczopędne lub na nerki
Zbyt duża podaż sodu może zaburzać równowagę elektrolitową przy niektórych lekach – warto skonsultować spożywanie kiszonek z lekarzem.
7 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z nietolerancją histaminy
Wysoka zawartość histaminy w kiszonkach może wywołać reakcje alergiczne, migreny czy wysypki u osób z nietolerancją histaminy.
8 z 9

fot. Unsplash.com
Nadmiar też może szkodzić
Kapusta kiszona spożywana w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę lub skurcze jelit – szczególnie, gdy organizm nie jest przyzwyczajony do probiotyków.
Dlatego, jeśli dopiero zaczynasz wprowadzać kiszonki (np. kiszoną kapustę) do diety – zacznij od małych porcji, np. 1–2 łyżek dziennie, i obserwuj reakcję organizmu.