5 z 13

fot. Aneta Żurek/ zdjęcie ilustracyjne
Kapusta biała. Rolnik może ją sprzedać po 35 - 60 gr/kg (ta droższa jest zapakowana w 8-kg worki), w sklepie – ok. 2 zł/kg
6 z 13

fot. Aneta Żurek/ zdjęcie ilustracyjne
Brokuły. Rolnik dostaje ok. 1 zł za sztukę, a w sklepach - w zależności od wielkości brokułów od 4 do 8 zł/szt
7 z 13

fot. Joanna Urbaniec/zdjęcie ilustracyjne
Buraczki czerwone. Rolnicy starają się je sprzedać po 10-20 gr za kilogram, ale nawet przy tak niskich cenach, trudno jest znaleźć nabywców. W sklepach buraczki kosztują 2-3 zł
8 z 13

fot. Oskar Nowak/zdjęcie ilustracyjne
Za pomidory czerwone w opakowaniach rolnik otrzymał 1,20 zł/kg, na sklepowej półce kosztowały 6 zł/kg