
Na Kujawach żurek wielkanocny podawano przez cały post. Jedzono go wraz ze śledziem.
Wybijanie żuru odbywało się w Wielki Czwartek. Miksturę przygotowaną z żurku i nieczystości, kawalerowie rozbijali przed domem panien na wydaniu.

Bardzo ważnym symbolem wielkanocnym jest święcone jajko. Kraszanki to jajka barwione w jednym kolorze bez wzoru. Na Kujawach barwiono je na jeden kolor - złoty. Uzyskiwano go poprzez gotowanie w wywarze łupin z cebuli, jemioły lub kory dębu.
Jajko jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią i wraz z chlebem, solą, wędliną, chrzanem i ciastem jest obowiązkowym składnikiem święconki.
Po zjedzeniu jaj, skorupek nie wyrzucano. Kruszyło się je a następnie wysypywano na polu w wierzę, że wpłyną na urodzaj.

Mazurek orzechowy to tradycyjna potrawa wielkanocna, która pochodzi z Kujaw. We wsi Kaniewo popularne było przygotowywanie mazurka wraz z masą orzechową. Związane to było z dużą ilością drzew orzecha włoskiego, które rosły w miejscowości.

Na stołach wielkanocnych królowała baba drożdżowa, nazywana kujawiokiem.Była miękka i sprężysta.
Dodawano do niej dużą ilość jaj, dzięki czemu miała jasną barwę. Polewano lukrem lub posypywano cukrem pudrem.